Yunanistan ve Türkiye: Geleceğe Yönelik İlişkilerde Takvim Belirlemek

Yunanistan ve Türkiye: Geleceğe Yönelik İlişkilerde Takvim Belirlemek
Yunanistan ve Türkiye arasındaki olumlu gelişmeler, gelecekteki adımları belirlerken belirlenecek bir takvimin başarılı bir adım olduğunu gösteriyor.

Son dönemde, Türkiye ve Yunanistan arasında uzun süredir devam eden gerginliğin yerini olumlu bir atmosfere bıraktığı görülüyor. Hem Ankara hem de Atina, bu olumlu havanın devam etmesi gerektiği konusunda hemfikir.

Miçotakis'ten İade-i Ziyaret

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Aralık ayında Atina'ya tarihi bir ziyaret gerçekleştirmiş, iki ülke karşılıklı ticareti artırma, iletişim kanallarını açık tutma ve gerilimi azaltmak için önlemler alma konusunda anlaşma sağlamıştı.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis de önümüzdeki günlerde bir iade-i ziyarette bulunacak ve 13 Mayıs'ta Ankara'da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir araya gelecek.

Erdoğan'dan Pozitif Mesaj

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, geçtiğimiz günlerde Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis ile Londra'da bir araya geldi. Toplantıda Erdoğan ve Miçotakis arasında gerçekleşecek görüşmenin detayları ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da dün Kabine Toplantısı sonrası yaptığı açıklamada,"Yunanistan Başbakanı Sayın Miçotakis resmî ziyaret kapsamında Ankara’ya gelecek. Çift başlı Selçuklu kartalı misali doğuyla ve batıyla ilişkilerimizi ortak çıkarlarımız temelinde geliştirmenin yollarını arayacağız." ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın Sözleri Dikkat Çekti

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları ve Miçotakis'in Ankara ziyareti, bugün Yunan medyasında öne çıkan başlıklardan biri oldu.

Yunanistan'ın önde gelen gazetelerinden Kathimerini, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın,"Bölgemizdeki hiçbir ülkeyle çözülemeyecek sorunumuz yok. Diyalog ve müzakerenin açamayacağı kapının olmadığı inancındayız. Yeter ki diplomasiye olanak tanınsın, gerisi gelecektir."sözlerine vurgu yaparken, Protothema da 'Çözemeyeceğimiz sorun yok' başlığı ile okuyucularının karşısına çıktı.

Miçotakis: Beklentim İleriye Doğru Bir Adım Atmak

Miçotakis, geçtiğimiz günlerde Skai televizyonuna yaptığı açıklamada, görüşmeden umduğu şeyin ne olduğu sorusuna,"Türk-Yunan yakınlaşmasında ileriye doğru bir adım atmak. Bu yakınlaşma, bugüne kadar bazı önemli sonuçlar verdi" diye cevaplamış ve eklemişti;"Önemli konulardaki görüş ayrılıkları malum. Ancak bu durum, görüşmeyeceğimiz, ilişkilerdeki düzelmeyi kabul etmeyeceğimiz, görüş ayrılıklarımıza ve olumsuz şeylere odaklanıp olumlu şeyler inşa etmek için gayret göstermeyeceğimiz anlamına gelmez" dedi.

"Erdoğan'ın Açıklaması Dostluk Elinin Çok Ötesinde"

Newsbeast.gr'de yer alan bir analize göre, Miçotakis'in Ankara ziyareti için titizlikle hazırlıklar sürüyor ve Erdoğan'ın son açıklamasının Yunanistan için sadece bir dostluk jesti olmanın ötesinde önemli bir anlam taşıdığı vurgulanıyor.

Haber sitesine göre, 13 Mayıs'taki liderler arası görüşmede siyasi diyalogun seyri, Mutabakat Zaptı ve olumlu gündemin ele alınması bekleniyor.

Görüşmede, zor konulara girişilmemesi bekleniyor, ancak Atina'nın Ankara'nın Ege ve İyon Denizlerinde ilan ettiği deniz alanları konusunu gündeme getirme olasılığına karşı hazırlıklı olunuyor.

"Takvim Belirlenirse Bu Bir Başarı Sayılacak"

Yunan basınına göre, 14 aydır devam eden olumlu atmosferin ardından, iki ülke arasındaki ilişkilerde bundan sonraki adımlar için bir takvim belirlenirse bu bir başarı olarak değerlendirilecek.

Her şey plana uygun giderse Miçotakis ve Erdoğan, Temmuz ayında Washington'daki NATO Zirvesi'nde ve hemen ardından Eylül ayında BM Genel Kurulu'nda yeniden bir araya gelme fırsatı bulacaklar.